Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Μπράβο στον Βενιζέλο...

Θετικά σχόλια για την ομιλία-θέσεις του Υπ. Άμυνας. Δείτε...εδώ...

Τα ρίξανε στον Βασιλάκο...

Στην ημερίδα του ΣΕΚΠΥ μίλησαν και διάφοροι άλλοι που έχουν σχέση με τις αμυντικές προμήθειες. Ένας από αυτούς ήταν ο εκπρόσωπος του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου κ. Γ.Γραμματίδης ο οποίος στην ομιλία του επιτέθηκε στον κ. Βασιλάκο αφήνοντας μάλιστα υπονούμενα εναντίον του !!!
Ο κ. Βασιλάκος αντέδρασε λέγοντας ότι κάθε του ενέργεια ήταν με εντολές της πολιτικής ηγεσίας και πέρασε στην αντεπίθεση καλώντας όλα τα επιμελητήρια να δεχθούν να υπογράψουν δήλωση ότι τα μέλη τους δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς !!!

Επιβεβαιωνόμαστε...

Οι θέσεις που είχαμε εκφράσει πολύ καιρό πριν τις εκλογές για το τι ακριβώς δεσμεύσεις έχουμε από την Ε.Ε στον τομέα των αναθέσεων συμβάσεων αμυντικού υλικού επιβεβαιώνονται από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Άμυνας. Διαβάστε το πιό κάτω απόσπασμα από την ομιλία Βενιζέλου χθές στην ημερίδα του ΣΕΚΠΥ:

"Και κάθε φορά οφείλουμε να επιλέγουμε τη διαδικασία που προστατεύει τα δικά μας αμυντικά και αναπτυξιακά συμφέροντα. Βεβαίως η διαδικασία των διεθνών ανοιχτών διαγωνισμών είναι πάντα η προτιμητέα διαδικασία. Είναι κατά τεκμήριο αυτή που οδηγεί στις καλύτερες λύσεις. Κατά τεκμήριο όμως, το οποίο είναι μαχητό. Γι’ αυτό υπάρχει ανοιχτή πάντοτε και στο πλαίσιο της νέας κοινοτικής οδηγίας και η διαδικασία των διακρατικών συμφωνιών και η διαδικασία των συμβάσεων-πλαίσιο και η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων προκειμένου να εξυπηρετούμε πληρέστερα, ταχύτερα,
αποτελεσματικότερα, το δημόσιο συμφέρον, αμυντικό και αναπτυξιακό –εν τέλει κοινωνικό
."

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Σημαντική ομιλία Βενιζέλου σε ημερίδα του ΣΕΚΠΥ...

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία από την άποψη του ενδιαφέροντος η ομιλία Βενιζέλου σε ημερίδα του ΣΕΚΠΥ που έγινε στις 27/1/2010. Ο Υπουργός Άμυνας μεταξύ των άλλων τόνισε :

..."Και έρχομαι στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Έχω πρωτίστως κατά νου, όπως έχω υποχρέωση ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρώτον, τις μεγάλες βιομηχανίες δημοσίου ενδιαφέροντος, δηλαδή αυτές στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο είναι ο αποκλειστικός ή ο κύριος μέτοχος. Αλλά επιπλέον έχω εξίσου κατά νου όλο τον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας και όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων.

Επιχειρήσεις με παράδοση, με μακροχρόνια παρουσία, επιχειρήσεις που επενδύουν σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως εκεί, όπου η ένταση κεφαλαίου έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά κι εκεί όπου το διανοητικό κεφάλαιο, η έρευνα, η καινοτομία μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο"....

Δείτε όλη την ομιλία...εδώ...

Οι αποφάσεις για την συγχώνευση των ΔΕΚΟ...

Συνεδρίασε σήμερα 27/1/2010 η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό τη Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου με αποκλειστικό θέμα την συγχώνευση ή κατάργηση Δημοσίων Οργανισμών για τους οποίους κρίνεται ότι το κόστος λειτουργίας δεν αντιστοιχεί με το προσφερόμενο έργο ή για λόγους καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αξιολογήθηκαν περισσότεροι από 200 δημόσιοι φορείς και τέθηκαν συγκεκριμένοι χρονικοί στόχοι για την οριστική απόφαση συγχώνευσης ή κατάργησης των περισσότερων από αυτούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πιο κάτω περιπτώσεις:
Α) Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Πολυκλαδικού – Πολυτεχνολογικού Κέντρου που θα συμπεριλάβει φορείς όπως το Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ) ΑΕ, Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) ΑΕ, Ελληνικό Κέντρο Αργιλομάζης (ΕΛΚΕΑ) ΑΕ, Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ) ΑΕ κ.α.(Αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας).
Β) Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Ενιαίου Φορέα Τυποποίησης – Μετρολογίας που θα συμπεριλάβει οργανισμούς όπως Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) αφού λυθούν τυχόν νομικά ζητήματα. (Αρμοδιότητας επίσης του ανωτέρω υπουργείου).
Γ) Προωθείται η απορρόφηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ. (Αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)
Δ) Προωθείται η ενοποίηση των διοικήσεων 16 οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τρεις κατηγορίες με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας ως εξής:
1. Γεωργική Έρευνα – Κατάρτιση – Ενημέρωση όπου περιλαμβάνονται: Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» (ΟΓΕΕΚΑ), Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας, Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ) ΑΕ.
2. Τρόφιμα όπου περιλαμβάνονται: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Κεντρική Αγορά Αθήνας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
3. Πληρωμές – Έλεγχοι όπου περιλαμβάνονται: Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ΑΓΡΟΓΗ, ΚΤΓΚ.
Ε) Προωθείται η κατάργηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ως ανενεργό (αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών)
Στ) Προωθείται η κατάργηση ανενεργών φορέων του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων όπως: Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, Ιόνιος Ακαδημία, Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Έρευνας, Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ) ΑΕ, Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ) ΑΕ.
Κρίθηκε επίσης επιβεβλημένη η ενοποιημένη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και συνεπώς και των οργανισμών που εμπλέκονται με αυτή. Ομοίως και ο εξορθολογισμός του συστήματος συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου, θέματα για τα οποία η Επιτροπή θα λάβει αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έλεγχος από την ΒΟΥΛΗ των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου συστάθηκε, από τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Υποεπιτροπή αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στο αντικείμενο της υποεπιτροπής περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και η υποβολή εκθέσεων προς την Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πετσάλνικος, κατά την ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Βουλής, είχε επισημάνει ιδιαίτερα ότι για τις εξοπλιστικές δαπάνες είναι «αναγκαία η ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου και η άσκηση πολιτικού ελέγχου».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε τονίσει ότι η εισαγωγή προς συζήτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής «θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαφάνεια και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα των δημοσίων δαπανών».
Μετά τις έγγραφες υποδείξεις των κοινοβουλευτικών ομάδων η Υποεπιτροπή αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συγκροτείται ως εξής:
1. Δαμιανάκης Ευτύχιος
2. Νικητιάδης Γεώργιος
3. Οικονόμου Βασίλειος
4. Οικονόμου Παντελής
5. Παπαδόπουλος Αθανάσιος
6. Παπουτσής Δημήτριος
7. Τόγιας Βασίλειος
8. Χαραλαμπόπουλος Γεώργιος
9. Καμμένος Παναγιώτης
10. Μεϊμαράκης Ευάγγελος
11. Πλακιωτάκης Ιωάννης
12. Τασούλας Κωνσταντίνος
13. Παφίλης Αθανάσιος
14. Κοραντής Ιωάννης
15. Δρίτσας Θεόδωρος

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αιτήματα για νέες προσλήψεις...

Για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας ...
Από τα Χριστούγεννα του 2009 η διοίκηση γνωρίζει την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών με την οποία ενημερώνει τις ΔΕΚΟ για τις προβλέψεις του νέου νόμου για τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο το έτος 2010 δεν θα γίνουν προσλήψεις στις ΔΕΚΟ αλλά επιτρέπεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (πάντα μέσω ΑΣΕΠ). Όποιες ΔΕΚΟ ήθελαν έκτακτο προσωπικό έπρεπε μέχρι τις 10/1/2010 να κάνει σχετική αίτηση.
Η διοίκηση των ΕΑΣ αν και ενέκρινε την ανανέωση των εργολαβικών συμβάσεων μέχρι 30/4/2010 δεν υπέβαλλε την σχετική αίτηση που ζητούσε η εγκύκλιος και η εταιρία χάνει το δικαίωμα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά υπογραφούν οι συμβάσεις που διεκδικεί η εταιρία από το Υπ. Άμυνας δηλαδή τα πυρομαχικά 40 χιλ., τα πυρομαχικά Carl Gystaf και τα πυρομαχικά 30 χιλ. τι είδους προετοιμασία έχει κάνει η διοίκηση του κ. Μανούσου ;
Και πως θα αντιμετωπιστεί το σχετικό πρόβλημα αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις το 2010 ενώ για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ο κ. Μανούσος απαξίωσε να στείλει σχετική αίτηση ;
Έλα ντε...

Απαντήσεις για τα πυρομαχικά αρμάτων 120 χιλ.

Έχουμε πληροφορήσει τους εργαζόμενους ότι "παίζουμε" γερά να συμμετάσχουμε σχεδόν από την αρχή στην προμήθεια των πυρομαχικών αρμάτων 120 χιλ. Η πολιτική ηγεσία απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ για το θέμα εξήγησε ότι για την συγκεκριμένη σε εξέλιξη προμήθεια θα γίνει ενημέρωση της ειδικής επιτροπής άμυνας της ΒΟΥΛΗΣ και η απόφαση θα ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ. Στο μεταξύ μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα από δημοσιεύσεις που εκτιμούμε ότι θα ενταθούν. Άπλά επαναλαμβάνονται οι εχθροπραξίες των ανταγωνιστών για την προμήθεια...
Επιμένουμε στις πληροφορίες μας. Δηλαδή διακρατική και σχεδόν εξ αρχής συμπαραγωγή...

Και ύστερα...ήλθαν τα δύσκολα...

Καλές και σωστές, τις περισσότερες φορές, οι διαπιστώσεις και κριτικές παρατηρήσεις για θέματα της εταιρίας. Για τα μεγάλα ελλείμματα, για το μεγάλο οργανόγραμμα, για την αξιοκρατία και όλα αυτά που λέγαμε.
Και ύστερα ήλθαν τα δύσκολα...
  • Πως να μειωθεί το οργανόγραμμα χωρίς να αφήσει θιγμένους ;
  • Πως να μειωθούν τα έξοδα χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις ;
  • Πως να γίνει πραγματική συγχώνευση χωρίς να βγούμε από την βολή μας ;
  • Πως να μπουν διευθυντές κάτω από άλλους διευθυντές ;
  • Πως να μπει τάξη και έλεγχος στα εργοστάσια ;
  • Πως να δημιουργηθεί πνεύμα (ή καλύτερα κουλτούρα;;;) οικονομίας στο χαρτί, στο ρεύμα, στο τηλέφωνο δηλαδή παντού ;
  • Πως να εμπεδωθεί αίσθημα, στοιχειώδους έστω, αποδοχής ότι τέρμα οι διαχωρισμοί ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι ;
  • Πως να βρεθούν κενά για να μπούνε λίγο πιό πάνω νεώτεροι ;΄
  • Πως, πως, πως...δεκάδες πως...

Ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλοι απαντήσεις στα πως ...

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

To ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2010...

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό μας δελτίο του Ιανουαρίου 2010...

Πυρομαχικά αρμάτων 120 χιλ...

Σύγκληση της επιτροπής άμυνας της ΒΟΥΛΗΣ ζήτησε η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εθν. Άμυνας για να ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται για την προμήθεια των 15.000 πυρομαχικών 120 χιλ. και στην συνέχεια θα γίνει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για λήψη αποφάσεων. Κεντρικοί άξονες της πολιτικής του Υπ. Άμυνας είναι η διακρατική συμφωνία και η εμπλοκή των Ε.Α.Σ και στην προμήθεια των 15.000 βλημάτων...

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αποκαλύψεις στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ του Φεβρουαρίου ...

Διαβάσαμε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ του Φεβρουαρίου 2010 ορισμένες σημαντικές αποκαλύψεις που "θάφτηκαν" από τον υπόλοιπο τύπο. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα τα πυραυλικά συστήματα S-300, που όπως είναι γνωστό είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη, γίνονται επιχειρησιακά και εντάσσονται στο Ελληνικό οπλοστάσιο !!! Τα συστήματα αυτά είχαν αγοραστεί το 1997 και η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα, πλην της Κίνας, που της επετράπη από την Ρωσία να τα αγοράσει. Η αγορά αυτού του όπλου είχε δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση επειδή είναι στρατηγικής σημασίας και η επιχειρησιακή του ένταξη αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την Χώρα μας και αξίζουν μπράβο στην Κυβέρνηση που επιτέλους το αποφάσισε. Να σημειωθεί εδώ ότι, όπως γράφει το περιοδικό, η Κυβέρνηση της Ν.Δ είχε κατ΄ επανάληψη δηλώσει ψευδώς ότι επίκειται η επιχειρησιακή αξιοποίηση των συστημάτων π.χ πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων αλλά και με ανακοίνωση της ΓΔΑΕ τον Δεκέμβριο του 2004...

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Οι αλλαγές του Καλλικράτη...


Δείτε πιο κάτω τι ισχύει σήμερα και τι αλλαγές θα φέρει ο Καλλικράτης από πίνακα που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 17/1

Τα φορολογικά μέτρα του Προγράμματος σταθεροποίησης...


Βλέπετε εδώ τα φορολογικά μέτρα του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας που έχουν κατατεθεί στις Βρυξέλες σε πίνακα που βρήκαμε στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής 17/1. Στον πίνακα παρουσιάζονται τα μέτρα, τι ακριβώς σημαίνουν και ποιούς αφορούν...


Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Το πρόγραμμα σταθερότητας...

Δείτε...εδώ... το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελληνικής οικονομίας ...

Πυρομαχικά 120 χιλ. αρμάτων...

Επειδή πολλά γράφονται θα σας πούμε εμείς ποιά είναι σήμερα η κατάσταση με τα πυρομαχικά αρμάτων 120 χιλ. Όπως είναι γνωστό την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης υπήρξαν συνεχείς παλινωδίες με συνέπεια τα άρματα να μην έχουν πυρομαχικά, το ΓΕΣ να "φωνάζει" και τα Ε.Α.Σ να κινδυνεύουν να μείνουν έξω από αυτή την προμήθεια. Με το που άλλαξε η Κυβέρνηση η ηγεσία του Γ.Ε.Σ ενημέρωση την νέα πολιτική ηγεσία ότι είναι άμεσες και επείγουσες οι ανάγκες σε πυρομαχικά αρμάτων με αποτέλεσμα ο Υπ. Εθν. Άμυνας να αποφασίσει άμεση παραγγελία 15.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας. Στο σημείο αυτό "μπήκαμε" εμείς και με δημοσιεύσεις αλλά όχι μόνο ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπ. Άμυνας ότι τα Ε.Α.Σ πρέπει από την αρχή να είναι "μέσα". Οι ενημερώσεις και παρεμβάσεις μας ελήφθησαν υπόψη και δεν υπεγράφη η σχετική παραγγελία προκειμένου να εξεταστεί με ποιό τρόπο τα Ε.Α.Σ μπορούν να εμπλακούν από την πρώτη παραγγελία δηλαδή από την αγορά των 15.000 βλημάτων. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Τα άλλα δηλαδή από ποιόν θα αγοραστούν αυτά τα βλήματα και με ποιά ακριβώς διαδικασία δεν είναι δική μας δουλειά αν και τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μονόδρομος. Τώρα το άγχος ορισμένων δημοσιογράφων που με πρόσχημα την διαφάνεια θέλουν να στείλουν την προμήθεια 3-4 χρόνια πίσω είναι γνωστό από τις αντίστοιχες προσπάθειές τους που επί κυβερνήσεως Ν.Δ ήταν ομολογουμένως πετυχημένες...

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη τύπου Βανιζέλου-Μπεγλίτη...

Δείτε... εδώ ... την συνέντευξη τύπου που έδοσαν οι κ.κ Βενιζέλος - Μπεγλίτης για τους πρώτους τρεις μήνες στο Υπ. Εθν. Άμυνας...

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

To σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ...

Δείτε τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ όπως τις παρουσιάζουν ΤΑ ΝΕΑ σήμερα 11/1/2010...

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Οι απόψεις του κ. Μανούσου...

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ο κ. Μανούσος, τρία περίπου χρόνια μετά τον διορισμό του στα Ε.Α.Σ και ενώ ήδη έχει υποβάλλει την παραίτησή του, έχει δώσει συνέντευξη ή δελτίο τύπου που πιθανώς να δημοσιευθεί στις εφημερίδες του Σαββατο-Κύριακου 9,10/1/2009. Η θητεία του κ. Μανούσου θα κριθεί συνολικά. Αν επιβεβαιωθούν όμως οι πληροφορίες μας για την συνέντευξη ή δελτίο τύπου ή κάτι σχετικό εν πάσει περιπτώσει θα είναι μάλλον η δεύτερη φορά που μιλάει δημόσια. Η προηγούμενη ήταν με επιστολή του στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" τον Δεκέμβριο του 2009 όταν επεδίωξε να δικαιολογήσει, ανεπιτυχώς κατά την γνώμη μας και με αρκετές ανακρίβειες, την στάση του σε σχέση με την υπόθεση της καταστροφής των ναρκών. Όλα αυτά τα χρόνια παρουσίαζε μια... ας πούμε αλλεργία στις συσκέψεις, στα συμβούλια και στην δημοσιότητα...
Αλλά θα επανέλθουμε αν πράγματι είναι σωστές οι πληροφορίες μας...

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Στον Μπεγλίτη οι Αμυντικές Βιομηχανίες...

Καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες στο Υπ. Εθν. Άμυνας. Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε ποιές οι αρμοδιότητες του Αν. Υπ. Εθν. Άμυνας....

Ιστορικά αρχεία...


Από ιδιωτική συλλογή αντίγραφο ΦΟΡΤΩΤΙΚΗΣ της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟ με ημερομηνία 5 Ιουλίου 1899 με την οποία στέλνονται με την βρατσέρα Αγ. Νικόλαος στο Μαντούδι "5 κιβώτια πυρίτοδα υπονόμου, 1 έν κιβώτιον δυναμίτιδα και 1 έν δέμα με 50 μάτσα θρυαλλίδα/10 κυτ. καψυλίων"...
Υπογραφή : Μωραιτίνης
Υ.Γ : Οι αδελφοί Μωραιτίνη ήταν ουσιαστικά οι ιδρυτές της 1ης πολεμικής βιομηχανίας στην Ελλάδα το 1874...H εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟ μετονομάστηκε αργότερα σε ΠΥΡΚΑΛ...

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Το παρασκήνιο μιας απόφασης...

Διερευνήσαμε και σας παρουσιάζουμε το παρασκήνιο της απόφασης του Δ.Σ στις 23/12/2009 για ανανέωση των συμβάσεων έργου για τέσσερεις μήνες, δηλαδή μέχρι 30/4/2010. Το θέμα αυτό δηλαδή η πρόθεση των κ.κ Σιαφάκα,Μανούσου να ανανεώσουν τις συμβάσεις είχε πράγματι τεθεί ως ένα από τα θέματα ενημερώσεως της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Εθ.Α στην συνάντηση του Νοεμβρίου 2009. Σε εκείνη την συνάντηση δεν υπήρξε κάποια απόφαση ή οδηγία από την πολιτική ηγεσία. Στις 15/12/2009 ορίστηκε συνεδρίαση του Δ.Σ της εταιρίας και στην ημερήσια διάταξη υπήρχε και το θέμα της ανανέωσης. Το πρωί στις 15/12 η πολιτική ηγεσία του Υ.Εθ.Α ζήτησε από την διοίκηση της εταιρίας να αναβάλλει την συνεδρίαση του Δ.Σ. Πράγματι η διοίκηση ανέβαλλε την συνεδρίαση και απέστειλε στις 18/12/2009 έγγραφο προς το Υπ. Εθν. Άμυνας που θα το δείτε εδώ...
Όπως φαίνεται και από το έγγραφο η διοίκηση επεδίωξε να "αναγκάσει" την πολιτική ηγεσία σε έγκριση των προθέσεων της για ανανέωση των συμβάσεων προβάλλοντας "πιθανές οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος της εταιρίας" ενώ όμως παράλληλα τόνισε ότι "δεν υπάρχει νομική βάση αναβολής του Δ.Σ με εντολή του Υπ. Εθν. Άμυνας..."
Στις 23/12/2009 η διοίκηση της εταιρίας συγκάλεσε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ υποστηρίζοντας ότι αφού δεν είχε έγγραφη απάντηση στην επιστολή της πρέπει να προχωρήσουν σε αποφάσεις (αν και οι κ.κ Σιαφάκας - Μανούσος στην από 18/12 επιστολή άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχθούν ακόμα και έγγραφη εντολή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο!!)
Και πάλι το πρωί στις 23/12 το Υπ. Εθν. Άμυνας ζήτησε από την διοίκηση της εταιρίας να αναβάλλει εκ νέου το Δ.Σ. Όμως η διοίκηση της εταιρίας ζήτησε έγγραφη εντολή ...
Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά την γνωστοποίηση της απόφασης για ανανέωση των συμβάσεων και την καταγγελίες που έγιναν κινητοποιήθηκε το Υπ. Εθν. Άμυνας και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και αποφάσισαν το ίδιο βράδυ (στην ΒΟΥΛΗ στο περιθώριο της συζήτησης για τον κρατικό Π/Υ 2010) να αντιδράσουν με πρώτη κίνηση την απαίτηση να υποβάλλουν παραιτήσεις τα μέλη του Δ.Σ.
Την επόμενη μέρα 24/12, ημέρα ημιαργίας, ο κ. Μανούσος έτρεχε να υπογραφούν οι συμβάσεις έργου...
Τέλος Α ημιχρόνου....

Τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα 2008...

Κάνοντας κλικ στην πιο πάνω εικόνα μπορείτε να δείτε τι δήλωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις έτους 2008 και να κάνετε συγκρίσεις ...

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Καλή χρονιά με ... Stiglitz...

Ο διάσημος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κ. Joseph Stiglitz, βραβευμένος με ΝΟΜΠΕΛ οικονομίας το 2001, δημοσίευσε άρθρο του, εν όψει της νέας χρονιάς, με τίτλο "ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ" και υπότιλτο "Τα σκληρά μαθήματα του 2009". Νομίζουμε πως το καλύτερο δώρο για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας είναι η αναφορά μας σε αυτό το άρθρο. Σύμφωνα με τον Stiglitz πήραμε πέντε βασικά μαθήματα από το πρόσφατο παρελθόν:
  1. Οι αγορές δεν μπορούν να αυτορρυθμιστούν. Η "αθέατη" χείρα του Άνταμ Σμίθ είναι αθέατη γιατί απλώς δεν υπάρχει... Με την απειλή της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος οι φτωχοί και μεσαίοι εισοδηματούχοι μεταβίβασαν δικά του χρήματα στους πλούσιους... Η διάσωση του συστήματος έφερε στην επιφάνεια την μέγιστη υποκρισία. Αυτοί που αντιδρούν στα κοινωνικά προγράμματα στήριξης των φτωχών τώρα υποστήριξαν το τεράστιο πρόγραμμα πρόνοιας υπέρ των πλούσιων...
  2. Κατανόησαν και οι πιό δύσπιστοι ότι "οι αγορές συχνά δεν δουλεύουν με τον τρόπο που υποτίθεται ότι έπρεπε να δουλεύουν. Οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν διεστραμμένη δομή κινήτρων δηλαδή αν παίξουν και πετύχουν βγάζουν πολλά λεφτά ενώ αντίθετα αν χάσουν πληρώνουν οι φορολογούμενοι...
  3. Οι Κεινσιανές πολιτικές "δουλεύουν" π.χ όταν μια Χώρα βυθίζεται σε ύφεση τότε τα ελλείμματα αυξάνουν επειδή τα φορολογικά έσοδα μειώνονται γρηγορότερα από τις δαπάνες. Οι πολιτικές που υποστηρίζουν την μείωση των ελλειμμάτων με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών μειώνουν την συνολική ζήτηση σπρώχνοντας την οικονομία σε βαθύτερη κρίση...
  4. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να στοχεύει μόνο στην μείωση του πληθωρισμού. Το κόστος ενός ήπιου πληθωρισμού είναι αμελητέο μπροστά στο κόστος που πληρώνουν οι οικονομίες όταν οι κεντρικές τράπεζες επιτρέπουν να δημιουργούνται φούσκες...
  5. Δεν είναι αλήθεια πως κάθε ανακαίνιση-αναδιάρθρωση της οικονομίας οδηγεί σε πιό αποτελεσματική και παραγωγική οικονομία. Πολλές φορές η ανακαίνιση κατευθύνθηκε προς την τελειοποίηση της εκμετάλλευσης των λιγότερο μορφωμένων πολιτών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονται εν αγνοία των καταθετών τα κεφάλαιά τους με μεγάλους κινδύνους.

Ο Stiglitz διερωτάται αν έχουμε πάρει τα πιό πάνω μαθήματα υπόψη μας και επισημαίνει τους κινδύνους αν δεν υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα από τις Η.Π.Α και τις άλλες αναπτυγμένες βιομηχανικά Χώρες...

Καλή χρονιά