Δείτε την απόφαση των αρχηγών της Ε.Ε ...εδώ... που ελήφθη στις 25 Μαρτίου 2010. Για να καταλάβετε τι παίζεται σας λέμε τα εξής.
Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να δανειστεί. Το μεγάλο της πρόβλημα είναι τα επιτόκια του δανεισμού και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την μεγάλη ζήτηση για δανεικά από όλες τις Χώρες του κόσμου που οδηγεί σε πιό ακριβά δάνεια. Ο δεύτερος και κυριότερος είναι τα κακά δημοσιοικονομικά χάλια της Χώρας μας. Ειδικά τα διπλά ελλείμματα της Χώρας που την διαχωρίζουν από τις άλλες Χώρες. Τι εννοούμε ; Εννοούμε τα ελλείμματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (Ι.Τ.Σ) που είναι περίπου 12% όταν π.χ η Ιταλία έχει 2,4%. Τι δείχνει το μεγάλο έλλειμμα στο Ι.Τ.Σ ; Δείχνει την υστέρηση της εγχώριας παραγωγής έναντι της συνολικής εγχώριας ζήτησης.
Άρα το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η εξασφάλιση δανείων αλλά τα μεγάλα επιτόκια. Για αυτό η στρατηγική Παπανδρέου είναι "δεν χρειάζομαι δάνεια αλλά στήριξη από την Ε.Ε". Τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει ότι αν δεν βρίσκει δάνεια με καλά επιτόκια θα μπορεί να απευθυνθεί αλλού ώστε οι δανειστές να αναγκαστούν να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού.
Να καταλάβουμε και κάτι άλλο. Οι δανειστές λειτουργούν και αυτοί για λογαριασμό των πελατών τους στους οποίους τάζουν υψηλά επιτόκια ώστε να δανείζονται από αυτούς και με την σειρά τους να δανείζουν με όσο πιό ψηλά επιτόκια μπορούν. Αν λοιπόν η Ελλάδα έχει εναλλακτικές πηγές δανεισμού π.χ από την Ε.Ε κ.λ.π μπορούν να πιέσουν για μείωση επιτοκίων. Στην ίδια στρατηγική είναι και η εξασφάλιση ότι τα κρατικά ομόλογα που έχουν οι Ελληνικές τράπεζες (από δάνεια που έδωσαν στο κράτος) θα εξακολουθήσουν να αγοράζονται από την Ευρωπαική τράπεζα και έτσι να έχουν νέα λεφτά οι τράπεζες ώστε να μπορούν να ξαναδανείσουν την Χώρα (και εμάς...). Άρα η απόφαση αυτή είναι επίσης σημαντική.
Μην περιμένετε βέβαια άμεση μείωση επιτοκίων γιατί ακόμα και τώρα οι δανειστές (όπως και η Ε.Ε) αμφιβάλει αν τα μέτρα που πήρε η Ελληνική Κυβέρνηση θα εφαρμοστούν (έχουν κακή εμπειρία από το παρελθόν που οι Κυβερνήσεις έπαιρναν μέτρα διαρθρωτικά αλλά δεν τα εφάρμοζαν...). Αυτά και προσοχή στους πάσης φύσεως λαικιστές. Όποιος είδε την συζήτηση στην ΒΟΥΛΗ που προκάλεσε ο ΣΥΝ με θέμα το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας κατάλαβε ότι η πιό ωραία ομιλία ήταν το Τσίπρα μόνο που μιλούσε για έξοδο της Χώρας από την Ε.Ε (συγκαλυμμένα αυτός απροκάλυπτα ο Λαφαζάνης...). Λέμε συγκαλυμμένα γιατί όταν προτείνεις ανατροπή της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Παπανδρέου όταν π.χ υπάρχει η Μέρκελ και όχι μόνο αυτό ακριβώς λένε ...
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου