Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Και οι δηλώσεις Μπεγλίτη για την Α.Β...

Τ. Γκουριώτης: Μία ερώτηση για τις βιομηχανίες τις αμυντικές, όλες κάθονται. Το 90% του προσωπικού κάθεται, δεν κάνει τίποτα. Επιδοτείται, λογικό είναι, απ’ τον προϋπολογισμό. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι επ’ αυτού;
Ευ. Βενιζέλος: Θα απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης.
Τ. Γκουριώτης: Ναι, είναι αρμοδιότητα του κ. Μπεγλίτη. Απλά για τους τύπους.
Ευ. Βενιζέλος: Και είναι και μια ευκαιρία να πάρει το λόγο, γιατί δεν έχει μιλήσει.
Π. Μπεγλίτης: Γνωρίζετε ότι οι αμυντικές βιομηχανίες στη χώρα κουβαλούν στην ιστορική διαδρομή μετά τη μεταπολίτευση μια σειρά από προβλήματα, παθογένειες είτε στον παραγωγικό τομέα είτε γενικότερα στο διαχειριστικό και οικονομικό τομέα. Βεβαίως στην πορεία αναπτύχτηκαν οι αμυντικές βιομηχανίες σε σύνδεση με υψηλά ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ των αμυντικών μας δαπανών.
Εμείς ξανατοποθετούμε τις αμυντικές βιομηχανίες στο κέντρο της όλης αμυντικής μας στρατηγικής. Όχι ξεκομμένες από το ευρύτερο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, όχι ξεκομμένες από τον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό, στη βάση του εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών, στη βάση της επαναξιολόγησης των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας.
Δε θέλουμε αμυντικές βιομηχανίες του δημόσιου τομέα κρατικοδίαιτες. Θέλουμε να σταθούν στα πόδια τους και γι’ αυτό δουλεύουμε. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Να είναι βιομηχανίες εξωστρεφείς, να είναι βιομηχανίες με τη δική τους παραγωγική προστιθέμενη αξία. Να μπορούν ισότιμα με τις βιομηχανίες του ιδιωτικού τομέα να ανταγωνίζονται τόσο στον εσωτερικό εθνικό χώρο όσο και στον ευρωπαϊκό και το διεθνή χώρο.
Είμαστε σε μια φάση επαναξιολόγησης και της παραγωγικής δραστηριότητας των αμυντικών βιομηχανιών του δημόσιου τομέα, ασφαλώς της ΕΑΒ και των ΕΑΣ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και είμαστε σε στενή επίσης συνεργασία, ακούμε τις απόψεις τους και των ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών, τόσο στη συγκρότηση του νέου θεσμικού πλαισίου, δηλαδή του νόμου περί προμηθειών. Μας ενδιαφέρουν οι απόψεις τους.
Όσο και γενικότερα για ζητήματα λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών, σχέσεων και αμυντικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ασφαλώς είμαστε σε σχέση μαζί τους για να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, κυρίως των ενεργών συμβάσεων για αντισταθμιστικά ωφελήματα, γιατί γνωρίζετε καλά ότι υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αριθμός συμβάσεων στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία έχουν λήξει και υπάρχουν τεράστια προβλήματα και νομικά, για τη διαχείρισή τους.
Στόχος μας είναι να λύσουμε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τις συμβάσεις, να μπορέσουν να ξεμπλοκαριστούν οι πιστώσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και οι αμυντικές βιομηχανίες.
Ο πολιτικός μας στόχος, ο στόχος από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να επιβιώσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, σε μια νέα βάση, υγιή παραγωγική βάση, να αντλήσουν από τις συμφωνίες που κάνουμε στο διακρατικό επίπεδο, το μέγιστο δυνατό της εθνικής προστιθέμενης αξίας και της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.
Όπως είπε και ο Υπουργός προηγουμένως, σε όλες τις διαπραγματεύσεις αυτός είναι ο στόχος μας. Να βοηθήσουμε τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Με ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας, με καθαρές σχέσεις και με καθαρούς κανόνες. Σε ισότιμη βάση ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Ευχαριστώ.
Τ. Γκουριώτης: Κύριε Υπουργέ συγνώμη, αυτό...
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, επειδή είπατε ότι κάθεται το προσωπικό. Και η ΕΑΒ ζητάει προσωπικό να προσλάβει για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ο κ. Μπεγλίτης ασχολείται εντατικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθεί αυτό και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θέτουν πρόσληψης προσωπικού. Άρα υπάρχει θέμα πρόσληψης προσωπικού.
Τ. Γκουριώτης: Όλες οι υπηρεσίες θέτουν θέμα πρόσληψης προσωπικού κ. Υπουργέ.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα ανταπόκρισης σε προγράμματα παραγωγής.
Τ. Γκουριώτης: Πιθανόν επιλεκτικά σε κάποιες συμβάσεις. Το 90% του προσωπικού, οι ίδιοι τα λένε και καταρχήν τα αποτελέσματά τους, τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Δε θέλω να εισέλθω ακόμα, ας μη θίξουμε το θέμα των διοικήσεων, το οποίο είναι περισσότερο πολιτικό. Σε ό,τι αφορά το φόρτο τους, το παραγωγικό τους έργο. Γι’ αυτό σας ρωτάω. Μέχρι το τέλος π.χ. του 2011. Μας είπατε...
Ευ. Βενιζέλος: Κατανοητό, θα απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης
Τ. Γκουριώτης: Μας είπατε τα αντισταθμιστικά, εντάξει καταλαβαίνετε.
Ευ. Βενιζέλος: Κατανοητό.
Π. Μπεγλίτης: Αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε το αίτημα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, για πρόσληψη προσωπικού εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού 246 εργαζομένων με το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος Υπουργός, ο υπεύθυνος για να απελευθερώσει τη δυνατότητα των προσλήψεων.
Ήδη υπογράφηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα γίνουν προσλήψεις. Θέλω να σας πω ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει όλες τις δυνατότητες και μια παραγωγική προοπτική, να ολοκληρώσει συνεργασίες και συμβάσεις στον αεροπορικό τομέα και βεβαίως να ολοκληρώσει τις συμβάσεις με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Παράλληλα τα ΕΑΣ έχουν...
Τ. Γκουριώτης: Είναι επισκευαστική κ. Υπουργέ, η βιομηχανία αν θα γίνει παραγωγική...
Π. Μπεγλίτης: Θα γίνει και παραγωγική. Είμαστε σε επαφή με όλες τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες και της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη έχουμε συναντηθεί με τις ηγεσίες αυτών των βιομηχανιών. Έχουν στο σχεδιασμό τους τη συνεργασία, την παραγωγική το τονίζω και όχι επισκευαστική συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Εμάς ευθύνη μας ήταν να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες για τις προσλήψεις, γιατί υπάρχει πράγματι έλλειμμα σε εργατοτεχνικό προσωπικό. Όπως υπάρχει έλλειμμα και στα ΕΑΣ, όπου υλοποιούνται τρέχουσες συμβάσεις και έναντι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά και συμβάσεις σε συνεργασία με ξένες αμυντικές βιομηχανίες και ξένες χώρες.
Ένα παράδειγμα π.χ. αν έρχονταν -τελικά δεν ήρθε, ανέβαλλε το ταξίδι του, λόγω των γνωστών προβλημάτων, ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας- ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι η συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με το Βελγικό Υπουργείο Άμυνας για την κατασκευή συγκεκριμένου αμυντικού υλικού.
Λ. Δημάκας: (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
Π. Μπεγλίτης: Υπάρχει όπως ξέρετε η σύμβαση, υπάρχει option στη σύμβαση... Καταρχήν υπάρχει η προκήρυξη του 2009, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι καθόλα νόμιμη, αυτή θα ενεργοποιηθεί για τα 80 άτομα και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα προκήρυξη για τις υπόλοιπες 164 θέσεις. Είναι 246, 80 συν 160.
Δ. Κωστάκος: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Εξετάζετε στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων να συμπεριλάβετε διάταξη βάσει της οποίας παρατείνεται ο χρόνος παραμονής των στρατιωτικών στην υπηρεσία; Δηλαδή να αγγίξετε με μία διάταξη καταρχήν το ασφαλιστικό των στρατιωτικών; Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Το δεύτερο, θα ήθελα να ρωτήσω πότε...
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, στο νόμο περί εξοπλισμών είπατε;
Δ. Κωστάκος: Ναι, αν θα υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη, περί προμηθειών.
Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει πολλές φορές ότι δύο είναι οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το Υπουργείο. Η πρώτη αφορά τους εξοπλισμούς, η δεύτερη αφορά το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών. Δηλαδή είναι ο νόμος που είναι γνωστός ως νόμος ιεραρχίας και προαγωγών. Άρα ούτως ή άλλως ετοιμάζουμε νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών.
Ως προς το ασφαλιστικό, έχουμε πει κατ’ επανάληψη, για να μη δημιουργείται η παραμικρή σύγχυση, ότι όπως ακριβώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι του δημοσίου, δηλαδή είναι ασφαλισμένοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην πραγματικότητα, έτσι και οι στρατιωτικοί, δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί δεν έχουν ασφαλιστικό ταμείο, είναι συνταξιούχοι του κράτους, πολιτικοί και στρατιωτικοί. Άρα το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για τους πολιτικούς υπαλλήλους και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για τους στρατιωτικούς, θα ρυθμίσει τα θέματα αυτά με ειδική νομοθετική πρωτοβουλία.
Δ. Κωστάκος: Η οποία πότε αναμένεται;
Ευ. Βενιζέλος: Πάντως πρέπει μέσα στους προσεχείς μήνες, να έρθει και αυτό το θέμα στο τραπέζι, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Ο κώδικας συντάξεων του δημοσίου, προβλέπει βεβαίως κάποιες ειδικές διατάξεις για τους στρατιωτικούς, λόγω της φύσης του λειτουργήματός τους και λόγω των πολλών ετών ασφάλισης που έχουν, λόγω της μακράς παραμονής τους στην υπηρεσία.
Αυτά προφανώς και θα ληφθούν όλα υπόψη, προσαρμοσμένα όμως στα δεδομένα της εποχής μας και με βάση και την εμπειρία πολλών άλλων χωρών που έχουν στρατούς σύγχρονους και αξιόμαχους. Παρακαλώ, ένας άλλος κύριος, που δεν έχει ρωτήσει επίσης.
Φ. Αντωνόπουλος: Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εδώ. Αύριο έρχονται τα στελέχη τους. Με βάση την εμπειρία της Αργεντινής, θα αποδεχτείτε την τοποθέτηση επιτρόπου – διαχειριστή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Ευ. Βενιζέλος: Ανέλυσα προηγουμένως το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά. Σας παρακαλώ, είναι μια διάθεση αυτοϋποτίμησης τώρα αυτό, όλων μας. Δεν πρόκειται να συμβούν αυτά τα πράγματα.
Υπάρχει ένας μηχανισμός ευρωπαϊκός, στον οποίο μετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον οποίο μετέχουν και οι αγορές. Γιατί οι δανειακές ανάγκες μιας χώρας όπως η Ελλάδα, με το επίπεδο ανάπτυξης, άρ και με το επίπεδο δανειακών αναγκών που έχει η Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το μηχανισμό στήριξης.
Ο μηχανισμός στήριξης όμως, μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα δε θα πτωχεύσει, δε θα δηλώσει στάση πληρωμών, δε θα υποβαθμίσει την αξία των ομολόγων της, δε θα θέσει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα.
Από την άλλη μεριά, έχουμε ανάγκη πάντα από τη λειτουργία μιας αγοράς, η οποία αποτιμά κάθε χώρα με βάση τα πραγματικά της δεδομένα. Και άρα πρέπει να τοποθετήσει την Ελλάδα, εκεί που την τοποθετεί η πραγματική της οικονομία, ο πραγματικός της πλούτος.
Υπάρχει παθογένεια της αγοράς, διαστροφή των δεδομένων της αγοράς, όταν μια χώρα τοποθετείται στη διεθνή αγορά ομολόγων, σε μια θέση πολύ χειρότερη από αυτή που δικαιολογούν τα πραγματικά της μεγέθη και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί.
Αυτό κάνουμε και τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες, θα τη δώσει η δουλειά των εργαζομένων, η επιχειρηματικότητα, ένα καλά οργανωμένο κράτος, που σέβεται τον πολίτη και που υποστηρίζει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.
Η δουλειά μας θα δώσει τη λύση. Για να ξαναβρούμε τα εισοδήματα που τώρα πιέζονται, για να ξαναβρούμε την προοπτική που δικαιούμεθα. Διότι εδώ, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να υποτιμάται η χώρα σε σχέση με τις δυνατότητές της και σε σχέση με αυτό που αξίζει. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε και δε θα το ανεχτούμε.
Λ. Μπλαβέρης: Σας παρακαλώ πολύ μια διευκρίνιση. Στη χθεσινή σας ομιλία, στην τελευταία παράγραφο, προς τη 10η σελίδα κάτω...
Ευ. Βενιζέλος: Αυτές είναι σελίδες απομαγνητοφώνησης, οπότε δεν έχω την εικόνα των όσων λένε.
Λ. Μπλαβέρης: Θεωρήσατε σκόπιμο να κάνετε μια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Γενικού Δ/ντή της Γενικής Δ/νσης Εξοπλισμών, στον κ. Βασιλάκο, του οποίου η σύμβαση, αν θυμάμαι έληξε προχθές, πρέπει να έληξε 18 Απριλίου. Θέλω να μου διευκρινίσετε αν αυτή η αναφορά σε αυτό είναι πρόκριμα ότι θα παραμείνει ή ότι είναι ένα farewell. Σας ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε πει κατ’ επανάληψη και ο κ. Μπεγλίτης και εγώ, ότι πρέπει να σπάσουμε έναν φαύλο κύκλο καχυποψίας και δυσμενών εντυπώσεων. Το γεγονός ότι δεν έχουμε αλλάξει την μετακλητή ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, κάτι σημαίνει.
Σημαίνει ότι θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια. Ότι εμείς δεν κάνουμε επιλογές κομματικές, ότι εμείς δεν κάνουμε επιλογές που θα θέλαμε να τις κρύψουμε από άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, ούτε από τη Βουλή, ούτε από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Και θέλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη στα θέματα αυτά. Αυτό κάνουμε.
Κ. Συμεωνίδης: Βάλατε και χέρι κ. Υπουργέ στο θέμα των υποβρυχίων; Αναρωτιέμαι. Εκ της θέσεως.
Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω. Στο θέμα των υποβρυχίων έχουν εμπλακεί πάρα πολλά στελέχη και στρατιωτικά και πολιτικά. Και υπηρεσιακά βεβαίως. Όταν λέω πολιτικά, εννοώ μη στρατιωτικά. Και υπηρεσιακά και κυβερνητικά.
Εμείς δεν είμαστε εδώ για να καταλογίζουμε ευθύνες. Εμείς είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και για να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον. Ευθύνες καταλογίζουν οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης, ευθύνες καταλογίζουν τα μέσα ενημέρωσης, ευθύνες καταλογίζει η Βουλή στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Κ. Συμεωνίδης: Για πολιτική ευθύνη μιλάω, δεν μιλάω για ποινική ευθύνη.
Ευ. Βενιζέλος: Η ευθύνη ενός στελέχους που είναι Γενικός Διευθυντής ή Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, δεν είναι πολιτική ευθύνη. Είναι ευθύνη υπηρεσιακή, πειθαρχική, αστική, ποινική. Πολιτική ευθύνη έχουν αυτοί που ψηφίζει ο ελληνικός λαός και οι οποίοι απολογούνται ενώπιον του ελληνικού λαού και ενώπιον της Βουλής. Δηλαδή, θέλω να πω δεν θα κρύβεται ένας Υπουργός πίσω από έναν Γενικό Διευθυντή.
Κ. Αττίας: Κύριε Υπουργέ μπορώ να κάνω μια τελευταία ερώτηση;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν σας ακούω, δεν σας βλέπω, το χειρότερο είναι αυτό.
Κ. Αττίας: Είμαι στο βάθος. Ακούσαμε πριν από λίγο ότι θα γίνουν 246 προσλήψεις στην ΕΑΒ. Πριν από μερικές μέρες ο κ. Μπεγλίτης είχε μιλήσει για 350 άτομα από την Ολυμπιακή που θα έρθουν στο Υπουργείο Άμυνας.
Θέλω να ρωτήσω: το Υπουργείο Άμυνας έχει κάποιο τρόπο να είναι το μοναδικό Υπουργείο στο οποίο δεν θα μειώνεται το πολιτικό προσωπικό; Και αυτό δεν είναι άδικο σε σχέση με τα άλλα Υπουργεία, τα οποία και αυτά παράγουν κάποιο έργο;
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το προσωπικό της ΕΑΒ δεν είναι πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου.
Κ. Αττίας: Μισθοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών εξ όσων γνωρίζω.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι-όχι. Οι συμβάσεις είναι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ορισμένου χρόνου και μιλάμε όχι μόνο για εργατοτεχνικό προσωπικό, αλλά μιλάμε και για επιστήμονες υψηλού επιπέδου. Μη θεωρείτε ότι αυτό είναι μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου και ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών υπαλλήλων.
Η δε μετάταξη των υπαλλήλων της Ολυμπιακής είναι μια διευκόλυνση που προσφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι υπάρχουν οι άνθρωποι αυτοί και επιβαρύνεται οικονομικά το Δημόσιο, πρέπει να βρούμε τρόπους αξιοποίησης, επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.
Με συγχωρείτε που παρενέβην κ. Υπουργέ.
Π. Μπεγλίτης: Εμείς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, έχουμε ζητήσει, χαρτογραφώντας τις ανάγκες των στρατιωτικών εργοστασίων βάσης, περίπου 350 εργατοτεχνίτες της Ολυμπιακής, οι οποίοι εργαζόντουσαν και είχαν μια εξαιρετικά σημαντική εμπειρία στα τεχνικά ζητήματα, στην τεχνική βάση της Ολυμπιακής, αλλά και άλλες ειδικότητες εργαζομένων στην Ολυμπιακή, έτσι ώστε στο πλαίσιο της διαδικασίας της μετάταξης να καλυφθούν ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου