Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Επί τέλους ...

Σύσκεψη με τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες υπό τον ΑΝΥΕΘΑ Πάνο Μπεγλίτη
01-10-2010 19:10:51
Μεγάλη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, μετείχαν ο πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στρατηγός ε.α. Στέφανος Ανδριάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) Τ. Φιλιππάκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) Δημήτρης Παπακώστας, οι υπαρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, υψηλόβαθμα στελέχη των τριών εταιριών και επιτελείς του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία και επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάθεση προγραμμάτων στις κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες που αφενός θα καλύπτουν πιεστικές επιχειρησιακές απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων και αφετέρου θα αποδώσουν βιομηχανικό έργο σε αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των εταιριών και των Γενικών Επιτελείων σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ο συντονισμός μεταξύ των επιχειρησιακών αναγκών, του προγραμματισμού των προμηθειών και των επιχειρηματικών σχεδίων των εταιριών. Μάλιστα όσον αφορά τα ΕΑΣ η νέα διοίκηση άρχισε τις διαδικασίες για την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου που θα είναι ολοκληρωμένο σε δύο μήνες.Όπως είναι γνωστό και οι τρεις βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εδώ και χρόνια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατορθώνει την εξόφληση οικονομικών υπόλοιπων από εκτελεσθείσες συμβάσεις και συμβάσεων και τη λήψη δανείων με κρατική εγγύηση.
Δυστυχώς όμως και στις δύο περιπτώσεις τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Παράλληλα με την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για τους εξοπλισμούς η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ελλοχεύει ένας νέος κίνδυνος: το νέο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τις απευθείας αναθέσεις με εξαίρεση τις διακρατικές συμΒάσεις ακόμη και αν πρόκειται για κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες. Η σημερινή σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την εξυγίανση και διασφάλιση της βιωσιμότητας των τριών κρατικά ελεγχόμενων αμυντικών βιομηχανιών, δηλαδή των ΕΑΣ, της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ που επανήλθε υπό κρατικό έλεγχο.
Σύμφωνα τις διακηρυγμένες προθέσεις της η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποκρατικοποίηση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και συσσωρευμένα χρέη. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της πρώτης τα χρέη της έχουν ξεπεράσει το 1,2 δις εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η ΕΑΒ θεωρείται διαφορετική περίπτωση καθώς έχει πολλές δυνατότητες ανάληψης βιομηχανικού έργου και εκτιμάται ότι η αναδιοργάνωσή της θα επιλύσει όλα τα δομικά προβλήματά της και θα την οδηγήσει στην κερδοφορία. Γι’ αυτό το λόγο πρόκειται να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.
Η πιό πάνω είδηση δημοσιεύτηκε στο defencenet.gr. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι θα συνεχιστεί η σύσκεψη με Βασιλάκο και ΓΔΑΕ για να εξεταστούν μία-μία οι εκκρεμότητες των ΕΑΣ...

1 σχόλιο:

  1. Σύσκεψη με τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες υπό τον ΑΝΥΕΘΑ Πάνο Μπεγλίτη … σχολιο
    Ο δικος μας σύμβουλος γιατι δεν πηγε ???
    Ο σοφός καπετάνιος φίλος μου μου ειπε ότι πιθανον να είναι απασχολημένος με τον αντικαπνιστικό νόμο …
    Πάντως σε γνωστή εταιρία του θριάσιου … ο αρμόδιος για την εφαρμογή του νόμου …
    πριν από λιγο κάπνιζε αρειμανίως στο γραφείο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή