Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

H απόλυση των Φραγκάκη-Κρίκα...

Η απόλυση των Φραγκάκη – Κρίκα, που έγινε από τους Πατσιόγιαννη- Ζαχαρία, ήταν μια καθαρά πολιτική-κομματική απόφαση της διοικήσεως της Ν.Δ που είχε βέβαια και στοιχεία προσωπικής εμπάθειας. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση της διοικήσεως να επιστρέψουν οι δύο συγκεκριμένοι δικηγόροι όχι μόνο ως πολιτική υποχρέωση αλλά και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρίας σε θέματα νομικής υποστηρίξεως. Θα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό να αφήσει η διοίκηση την υπόθεση να εξελιχθεί στο εφετείο και μάρτυρες υπέρ των δικηγόρων να είναι σύσσωμη η ιεραρχία της εταιρίας. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι οι μάρτυρες της εταιρίας (δηλαδή αυτοί που θα ορίσει η διοίκηση) θα επαναλάβουν τον ισχυρισμό των Πατσιόγιαννη-Ζαχαρία ότι η απόλυση των δύο έγινε επειδή «δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης της διοικήσεως…». Αναμένουμε…

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η διοίκηση και το λάθος...

Η διοίκηση της εταιρίας ορίστηκε τον Αύγουστο του 2010 σε μια εταιρία που είχε εσωτερική κρίση πριν ακόμα από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Η εσωτερική κρίση απαιτούσε άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις δεδομένης και της δημοσιοικονομικής κατάστασης και των σαφών μηνυμάτων από την κυβέρνηση σχετικά με τις ΔΕΚΟ και τα Ε.Α.Σ. Υπενθυμίζουμε τις συνεχείς αναφορές π.χ ότι το Υπ. Άμυνας δεν μπορεί να στηρίξει με παραγγελίες του τις αμυντικές βιομηχανίες, ότι θα μειωθούν ριζικά οι αμυντικές δαπάνες, ότι τέλος οι εγγυήσεις του δημοσίου για χρηματοδότηση των ΔΕΚΟ κ.λ.π
Η νέα διοίκηση έχει αντίληψη των εξωτερικών δεδομένών και σχετικά γρήγορα φάνηκε να κατανοεί το είδος και το βάθος της εσωτερικής κρίσης της εταιρίας. Και μετά ;
Τέσσερεις μήνες μετά τον διορισμό της νέας διοίκησης και παρά τις αναλύσεις διατηρούνται:
  • το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των παλαιότερων διοικήσεων που δεν επιτρέπει συλλογική επεξεργασία των εκκρεμοτήτων, διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων, ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων για την προώθηση λύσεων και αναγκαίων αλλαγών κ.λ.π. Η διατήρηση αυτού του μοντέλου διοίκησης και από την σημερινή διοίκηση αποξενώνει τον πρόεδρο και τον δντα σύμβουλο από την ιεραρχία και τους εργαζόμενους και δεν επιτρέπει την συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας που είναι αναγκαία από τα δεδομένα της εσωτερικής και εξωτερικής κρίσης.
  • το οργανωτικό μοντέλο και ως προς την δομή και ως προς την στελέχωση που αναπαράγουν τα στοιχεία της εσωτερικής κρίσης και οδηγούν σε πλήρη απώλεια όσων δυνάμεων υπέθεσαν ότι η νέα κυβέρνηση και η νέα διοίκηση θα βελτιώσουν την εσωτερική κατάσταση της εταιρίας.

Η δικαιολογία ότι τα πιό πάνω έπονται από τον ορισμό στρατηγικών στόχων και από την οριστικοποίηση του στρατηγικού σχεδίου δεν είναι επαρκής και αν χρειαστεί θα το τεκμηριώσουμε με άλλη ευκαιρία. Είναι αδιανόητο ότι ακόμα και στο τέλος του 2010 η εταιρία δεν λειτουργεί συλλογικά, δεν έχει ένα νέο οργανωτικό σχήμα και δεν διαθέτει υπεύθυνους για τις βασικές της λειτουργίες. Και σε τελευταία ανάλυση δεν κατανοεί η διοίκηση ότι έτσι έχουν οι ίδιοι προσωπικά την ευθύνη για το πως εξελίσσονται όλα τα ενδοεπιχειρησιακά προβλήματα ;

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νέοι δντες στο Αίγιο και στην Μάνδρα...

Τοποθέτηκαν χθες με απόφαση του Δ.Σ της εταιρίας οι συνάδελφοι Μαντζαβίνος δντης στο Αίγιο και Δραγώνας δντης στην Μάνδρα. Καλή επιτυχία...

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Πρώτες εκτιμήσεις...

Ας δούμε πως διαμορφώνονται μέχρι τώρα τα πράγματα για μας και τι εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε. Με βάση τις δέκα (10) υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών μας (προκειμένου να πάρουμε τα 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011) πρέπει, μεταξύ των άλλων, να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, να κυριαρχήσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, να υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα (ενιαίο μισθολόγιο κ.λ.π).
Και για τις δέκα υποχρεώσεις υπάρχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα είτε για υλοποίηση μέχρι 31/12/2010 είτε μέχρι 30/6/2011.
  • Κύριο θέμα στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ είναι η μείωση του προσωπικού που θα γίνει με οικιοθελείς ή υποχρεωτικές μετατάξεις (που θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις για το δημόσιο με βάση την σχέση 5 αποχωρήσεις/1 πρόσληψη). Ο κ. Μπεγλίτης δημοσίως κάνει λόγο για μετατάξεις σε υπηρεσίες του Υπ. Άμυνας. Άρα και με βάση το στρατηγικό σχέδιο των ΕΑΣ πρόκειται να έχουμε εκτεταμένο πρόγραμμα μετατάξεων και άρα συγχωνεύσεις τμημάτων, μειώσεις θέσεων ευθύνης και μεταφορά αρμοδιοτήτων στα κεντρικά.
  • Το θέμα της αποκρατικοποίησης μάλλον είναι "μουσική του μέλλοντος" γιατί λογικά κανείς δεν πρόκειται να βάλει λεφτά και μάλιστα για μεγάλο "πακέτο" μετοχών αν η εταιρία δεν "ρίξει" το κόστος λειτουργίας της π.χ στο 50%. Αυτό για να γίνει θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί μέτρα από τα μέσα του 2010. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει ενδιαφέρον ξένων για την διοίκηση και μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Εξ άλλου η Κυβέρνηση πουλάει μέχρι 65%. Θα δούμε...
  • Εκεί που υπάρχει "σκότος" είναι αν θα υπάρξει για κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά πρόγραμμα μειώσεων αποδοχών ή θα υπάρξει νέα οριζόντια απόφαση π.χ περικοπή κάποιων επιδομάτων.

Αυτά προς το παρόν...

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σημερινή συνέντευξη Μπεγλίτη στο ΣΚΑΙ για τα ΕΑΣ...

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξεκινώ από μια αφετηρία, από μια πραγματικότητα, που δε θέλω σε καμία περίπτωση να την ωραιοποιήσω. Είναι μια πραγματικότητα σκληρή, την οποία όμως καλούμαστε και έχουμε την ευθύνη να τη διαχειριστούμε. Έχουμε σημαντικά χρέη τα τελευταία χρόνια που έχουν σωρευτεί στις αμυντικές βιομηχανίες και που ξεπερνούν τα 2,8 δις για τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες.
Μόνο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, το χρέος τους ξεπερνάει το 1,2 δις και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή η λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που λειτούργησαν οι βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.
Άρα πρώτη προτεραιότητα είναι να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία αυτών των βιομηχανιών και μάλιστα είμαστε σε στενή συνεργασία, όπως σας είπα, με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα οριστεί εντός της βδομάδας ένα γραφείο μελέτης των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις αμυντικές βιομηχανίες, ένας σύμβουλος να το πούμε έτσι, ώστε με βάση τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των αμυντικών βιομηχανιών να προχωρήσουμε σε αλλαγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου κάτι, αυτές οι αλλαγές τι περιλαμβάνουν; Προφανώς θα περιλαμβάνουν κάποιες συγχωνεύσεις, θα περιλαμβάνουν κάποιες καταργήσεις;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς, αυτά θα τα δούμε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περιλαμβάνουν για τους εργαζόμενους...
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε ορισμένες επιμέρους συγχωνεύσεις εργοστασίων της ίδιας αμυντικής βιομηχανίας, γιατί το λειτουργικό κόστος είναι τεράστιο, χωρίς να έχει το ανάλογο ανταποδοτικό, αναπτυξιακό όφελος. Κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή η εκρηκτική αναντιστοιχία, μεταξύ λειτουργικού κόστους και αναπτυξιακού και παραγωγικού οφέλους δεν μπορεί να συνεχιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εξοικονόμηση θέλετε να κάνετε; Πέστε μας το μέγεθος σε αριθμούς;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μπορούμε να πούμε σε απόλυτους αριθμούς τι εξοικονόμηση θέλουμε να κάνουμε. Όμως σε απόλυτη βάση μπορώ να σας πω ότι πρέπει να μειώσουμε τα χρέη αυτών των βιομηχανιών, πρέπει να σταματήσουν αυτές οι βιομηχανίες να τροφοδοτούνται συνεχώς μέσω των εγγυήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μας τα νούμερα των χρεών, για να έχουμε μια εικόνα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν πρόκειται να σας τις ξαναδώσουν. Αυτό είναι δεδομένο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και το σημαντικό επίσης είναι ο εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού, όπου βλέπουμε, με βάση τις μελέτες που έχουμε κάνει, ότι είναι πολύ περισσότερο από τις παραγωγικές ανάγκες των βιομηχανιών αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσωπικό έχουν οι βιομηχανίες αυτές; Να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Συνολικά ξεπερνούν τις 5.000.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να έρθουμε και στην καρδιά του θέματος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακούστε με να σας πω δυο λόγια για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Για τους εργαζόμενους. Εκεί που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, σωρευμένο τα τελευταία χρόνια και πέραν από τις πραγματικές, αναπτυξιακές και παραγωγικές ανάγκες, θα υπάρξουν όπως έχουμε πει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετατάξεις σε άλλους χώρους, που εκεί έχουμε ανάγκες. Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε και μπορώ να σας το πω αυτό, ανάγκες σε πολλούς άλλους τομείς που πρέπει να καλυφθούν με εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν η μελέτη δείξει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης μέσω μετατάξεων, όλου του αριθμού των εργαζομένων, εσείς και όχι μόνο αυτό και αν οι μελέτες που λέτε ότι θα κάνετε, φανταζόμουν ότι έχετε ήδη όλα τα στοιχεία στα χέρια σας και ότι τα έχει και η τρόικα, δε δείχνουν τη δυνατότητα να κρατηθεί ο πληθυσμός των εργαζομένων αυτούσιος, υπάρχει πιθανότητα να καταργηθούν και θέσεις εργασίας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα σας μιλήσω για το χώρο τον οποίο γνωρίζω, το χώρο των αμυντικών βιομηχανιών. Εκεί έχουμε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά δεν μπορούμε να πειράξουμε, να το πω έτσι, τους εργαζόμενους που έχουν ένα καθεστώς μονιμότητας. Όσοι περισσεύουν, μπορούν σύμφωνα και με τις σχετικές μελέτες που έχουμε κάνει, να μεταφερθούν σε άλλους χώρους δουλειάς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Και έχουμε πει ως γενική αρχή, για τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ότι εκεί που υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου δε θα ανανεωθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι αριθμός εργαζομένων είναι...
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εμείς δεν έχουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι πάρα πολύ λίγες, σε σχέση με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων, που δουλεύουν για πάρα πολλά χρόνια, έχουν αποκτήσει μια τεράστια και πολύτιμη εργασιακή και εργατοτεχνική εμπειρία και αυτοί θα παραμείνουν, είτε στις αμυντικές βιομηχανίες, είτε θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις που έχουμε ανάγκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δε θα υπάρξει ανάγκη και στην πορεία να χαθούν θέσεις εργασίας στο δικό σας τομέα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για το χώρο που σας μιλώ, για το χώρο που γνωρίζω καλά, μπορώ να σας το πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, είδατε πόσο προσεκτική είμαι. Επειδή ξέρω ότι αυτή η λέξη είναι άγρια, παρόλο που η ουσία παραμένει η ίδια...
Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι πάρα πολύ σκληρή και κοινωνικά και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι κατάλαβα, θεωρείτε ότι στο δικό σας τομέα, στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπουργείου σας, της πολεμικής βιομηχανίας, ότι έχετε καταλήξει πως δε θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα χρειαστεί, είναι ένας μικρός, πλην όμως σημαντικός τομέας, ο τομέας των αμυντικών βιομηχανιών. Δεν έχουμε το μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως σε άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μπορούμε και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τις μελέτες εξορθολογισμού της λειτουργίας τους, δεν θα επηρεαστεί καμία θέση εργασίας και κανένας εργαζόμενος.
Ασφαλώς όμως θα χρειαστούν και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και βεβαιότητα, ορισμένοι εργαζόμενοι, που πλεονάζουν στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάνε αλλού.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχουμε θέσεις και έχουμε καταγράψει θέσεις, όπου είναι αναγκαίοι και μπορούν να προσφέρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, ξέρω ότι βιάζεστε, αλλά θέλω να σας κάνω μια ερώτηση που έχει μια γενικότερη πολιτική έτσι ….
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ήθελα όμως να μου δώσετε τη δυνατότητα πολύ σύντομα να απαντήσω στο θέμα των μισθών. Είναι γεγονός διαπιστωμένο και γι' αυτό παρεμβαίνουμε, για να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον μια στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη, ότι οι αποδοχές των υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τους μισθούς και τις γενικές αποδοχές των εργαζόμενων στις αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εδώ θα επέλθει εξισορρόπηση και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επικρατήσουν συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αυτό θα επέλθει μέσω του ενιαίου μισθολογίου ή θα υπάρξει πριν από αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, αυτό θα υπάρξει πριν, σε σχέση με την πολιτική μας απέναντι στις ΔΕΚΟ, απέναντι στις βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις περικοπές δηλαδή που θα γίνουν …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη μείωση των επιδομάτων λέτε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς το ενιαίο μισθολόγιο θα αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος στο χώρο του εν στενή εννοία δημοσίου τομέα, του κράτους. Είναι μια αναγκαία θα έλεγα, εξαιρετικά επίκαιρη θεσμική παρέμβαση, που θα κάνουμε και θα την υπερασπιστούμε. Αλλά πριν από αυτό πρέπει να αποκατασταθούν κάποιοι όροι ισορροπίας και κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ του εν στενή και του εν ευρεία εννοία δημόσιου τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση σας, γιατί όλα αυτά τα οποία συζητάμε και άλλα πολλά, σε συνδυασμό με το πάρα πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον οδηγούν στην ανάγκη σε αυτά τα δύσκολα μέτρα τα οποία πρόκειται να πάρετε, αυτά που ήδη έχετε πάρει και αυτά τα οποία θα πάρετε τώρα, να έχετε στήριγμα και την ίδια την κοινωνία, αλλά βεβαίως και όσο γίνεται το ευρύτερο πολιτικό φάσμα.
Προχωράτε σε μια περίοδο συναινέσεων, έτσι όπως το περιέγραψε ο Πρωθυπουργός και από τη δεύτερη βραδιά των τοπικών εκλογών και με ποιο τρόπο τις βλέπετε αυτές τις συναινέσεις κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως είπατε, έχει ήδη αναδείξει το θέμα των ευρύτερων συναινέσεων και συνεννοήσεων σε μια από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Εννοούμε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ανάγκη αυτών των συναινέσεων, γιατί σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνική κρίση, την οποία πρέπει όλοι να τη διαχειριστούμε, αναλαμβάνοντας ο καθένας το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου κάτι. Είναι στόχος σας κυρίως να βαδίσετε σε μεγάλα κρίσιμα ζητήματα συναινετικά με την αξιωματική αντιπολίτευση;
Και σας το λέω αυτό, γιατί η συναίνεση ενός μεγάλου χώρου πολιτικού, ο οποίος εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη πλειοψηφία πολιτών είναι σχεδόν απαραίτητος. Γιατί υπάρχουν και οι συναινέσεις που προέρχονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις και κομματικούς σχηματισμούς καινούριους ή παλιότερους, οι οποίοι όμως δεν έχουν το εύρος που έχει η εκπροσώπηση του κόσμου από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Πέστε μου, είναι στόχος σας η συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ευθύνη μας. Δεν είναι απλά πολιτικός στόχος, δεν είναι κυβερνητικός στόχος, είναι μια ευθύνη την οποία αναλαμβάνουμε όλοι και οφείλουν να την αναλάβουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά ο κ. Σαμαράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω μια ερώτηση εδώ; Σε αυτό το πνεύμα της ανάγκης συναινέσεων κινείται και πλέον η νέα εποχή των Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή; Και λέω, νέα εποχή γιατί κανέναν δεν ευχαρίστησε αυτό που συνέβη όπως συνέβη με την Επιτροπή του Βατοπαιδίου και υπάρχει και σε εκκρεμότητα η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Θα γίνει ή δεν θα γίνει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η ανάγκη για ευρύτερες εθνικές συναινέσεις δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη της πλήρους διαλεύκανσης των κρίσιμων θεμάτων, που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Η συναίνεση είναι ένα μείζον θέμα για τη χώρα, όμως επίσης ένα μείζον θέμα, που πρέπει να αποτραπεί, είναι η εντύπωση έστω συμψηφισμού ευθυνών, που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα πολύ λεπτό, πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός το εξετάζει με την απόλυτη ευθύνη, με συνείδηση της κρίσιμης συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στην κοινωνία, στους πολίτες, ότι στο όνομα της συναίνεσης, συμψηφίζονται τα πάντα.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

2011 το έτος της ζωής μας...

Αυτός ο Νοέμβριος και οι εξαγγελίες για το 2011 μπορεί και να είναι η περίοδος που θα σημαδέψει την εργασιακή ζωή μας. Έχουμε και λέμε :
  • Αν ο νόμος για τον Ο.Σ.Ε είναι "συνταγή" για όλες τις ΔΕΚΟ τότε αλλάζει ριζικά η εργασιακή και οικονομική ζωή όλων μας αφού μπορεί να βρεθούμε σε άλλη εργασιακή περιοχή και μπορεί να χάσουμε σημαντικά ποσά από την αποζημιώση που προσδοκούσαμε να έχουμε με το τέλος του εργασιακού μας βίου.
  • Με τον κρατικό Π/Υ του 2011 ανακοινώθηκε ότι τα Ε.Α.Σ θα ιδιωτικοποιηθούν μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011 με παραχώρηση της διοίκησης και "πακέτου" μετοχών μέχρι και 65% !!! σε ιδιώτη.

Υπάρχει έδαφος αντίδρασης ; Ναι εφόσον υπάρξει συνδικαλιστική ενότητα και καθαροί στόχοι. Στόχοι που θα παίρνουν υπόψη τους την οικονομική πραγματικότητα & την κακή εικόνα των ΔΕΚΟ στην Ελληνική κοινωνία. Ενδεχόμενες αγωνιστικές δράσεις είναι αναγκαίες αλλά δεν επαρκούν. Πρέπει να υπάρξουν σχέδια άμυνας σε διάφορα επίπεδα.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ζημιές και υπεύθυνοι...

Είχαμε καταγγείλει στο πρόσφατο παρελθόν οτι ορισμένες πράξεις της διοικήσεως θα βλάψουν την εταιρία. Ήμασταν και είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αναγνωρίζουμε ότι σε συνθήκες μεγάλης κρίσης δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εκτεταμένων διαχειριστικών ελέγχων. Όμως υπάρχουν ανοιχτές περιπτώσεις στις οποίες πιθανόν η εταιρία να κληθεί να πληρώσει σημαντικά ποσά όπως π.χ η περίπτωση αποζημιώσεων σε εργολαβικές εταιρίες ή η περίπτωση της αγωγής της Explotech κ.λ.π
Σε αυτές τις περιπτώσεις ποιός θα χρωθεί αυτές τις ζημιές ; το δημόσιο ; η σημερινή διοίκηση ; ποιός ;
Επειδή αυτά είναι μπροστά μας και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να πληρώσει το δημόσιο ζημιές που έγιναν από πράξεις παλαιότερων διοικήσεων (και δεν αφορούν προιόν επιχειρηματικών ρίσκων αλλά προιόν αθέμιτων συμπεριφορών...) ξαναθέτουμε στην σημερινή διοίκηση το ζήτημα. Δηλαδή ζητάμε να εξεταστούν άμεσα και κατά προτεραιότητα αυτές οι υποθέσεις (όπως και υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν προς συζήτηση εισηγήσεις στο Δ.Σ της εταιρίας) και να δοθούν σαφείς οδηγίες χειρισμού των σχετικών υποθέσεων με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρίας. Έτσι και αλλοιώς τους φακέλους των υποθέσεων τους έχουμε ....

Τα ελλείμματα και τα Ε.Α.Σ...

Σε αυτό τον χαμό που γίνεται μπροστά μας για τα δημόσια ελλείμματα, τις ΔΕΚΟ κ.λ.π είναι πραγματικά παράδοξο το φαινόμενο η εταιρία να χάνει έσοδα και να μην "κουνιέται φύλλο". Στο 1ο εξάμηνο του 2010 η εταιρία έπρεπε να έχει έσοδα περίπου 25 εκατ. ευρώ και είχε ...7 !!!
Ρωτάμε ασχολείται κανείς με αυτό ; Μήπως έγιναν συσκέψεις και έρευνες για τις αιτίες αυτών των αποκλίσεων και δεν το μάθαμε ; Ρωτάμε πριν αρχίσουμε να φωνάζουμε...

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Και τα Ε.Α.Σ συμβάλλουν στην αναθερώρηση...

Έκλεισε οριστικά η καταγραφή του δημόσιου ελλείμματος (από 13,6% το 2009 πήγε στο 15,4%) και του δημόσιου χρέους (από 115,4% το 2009 πήγε στο 126,8%) και με την βούλα της Ε.Ε. Ήταν επιβεβλημένο να γίνει αυτό για να ξέρουμε τελικά τι μας άφησε η Ν.Δ ( και αμίλητος αρχηγός της).
Μία από τις αιτίες αύξησης του ελλείμματος (κατά 0,74%) και του χρέους (κατά 7,75%) αφορά την αναταξινόμηση ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων και η ένταξή τους στον τομέα της γενικής κυβερνήσεως. Ως κριτήριο αναταξινόμησης. σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, ήταν ότι αυτές οι επιχειρήσεις "δεν είναι παραγωγοί εμπορεύσιμων προιόντων" !!!
Σε αυτή την κατηγορία εντάχθηκαν και τα Ε.Α.Σ και η Κύμη ...

Και η διοίκηση που είναι ;

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε άλλη κυβέρνηση και εδώ και περίπου τρεις μήνες ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση της εταιρίας. Δυστυχώς η νέα διοίκηση ούτε χρονική άνεση είχε με βάση τα πιεστικά προβλήματα της εταιρίες ούτε χρονικά περιθώρια για μακροχρόνιες ενημερώσεις. Δυστυχώς για την νέα διοίκηση ανέλαβε με μεγάλη καθυστέρηση ενώ οι εκκρεμότητες δεν περιμένουν. Στην βιομηχανία κάθε ώρα που περνάει σημαίνει ευκαιρίες ή απώλειες.
Το ερώτημα λοιπόν που βγαίνει από τους εργαζόμενους είναι και "που είναι η διοίκηση ;".
Έχουμε την γνώμη ότι δεν μπορεί να περιμένουν άλλο :
  1. Το νέο οργανωτικό σχήμα και η στελέχωσή του
  2. ο έλεγχος της παραγωγής
  3. η συστηματική και συλλογική καταγραφή των εκκρεμοτήτων, η επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων, η ανάθεση αντιμετωπίσεως τους και ο έλεγχος υλοποιήσεως.

Οι στρατηγικοί στόχοι εγκρίθηκαν, το στρατηγικό σχέδιο είναι γνωστό καιρός για δράση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια...

Οι εκλογές τέλος...

Οι πρόσφατες εκλογές ήταν οι τελευταίες πριν τις βουλευτικές που θα γίνουν στα επόμενα τρία χρόνια. Από τα αποτελέσματα των εκλογών προέκυψαν, μεταξύ των άλλων, και τα εξής συμπεράσματα :
  1. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή και στις εκλογές είχε θετικά αποτελέσματα τόσο στις περιφέρειες όσο και στους δήμους,
  2. η στρατηγική της Ν.Δ να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις με πρόσχημα την εναντίωση στο μνημόνιο απέτυχε κατά συνέπεια ο δρόμος της επιστροφής της στο πολιτικό προσκήνιο είναι ακόμα μακρύς
  3. η αποχή κατά κύριο λόγο απηχεί την διαμαρτυρία των πολιτών προς την κυβέρνηση όχι όμως σε αντιμνημονιακή βάση (αφού το σχετικό προσκλητήριο και από τα δεξιά και από τα αριστερά απέτυχε). Η διαμαρτυρία αφορά υπαρκτές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και διοίκησης των δημόσιων πραγμάτων.

Οι πολιτικές εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από την πορεία της οικονομίας που με την σειρά της επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τις πολιτικές που αποφασίζει η Ε.Ε σε σχέση με αυτές και από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει νομισματικός και εμπορικός πόλεμος και αδυναμία συννενόησης των μεγάλων "παιχτών" για τις κατάλληλες συνταγές αντιμετώπισης της κρίσης. Η αδυναμία συννενόησης ισχύει και μέσα στην Ε.Ε. Η είσοδος της Ιρλανδίας και ενδεχομένως της Πορτογαλλίας, της Ισπανίας ακόμα και της Ιταλίας στο club των επιτηρούμενων οικονομιών σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολος ο δανεισμός για την Ελλάδα (αλλά και για τις πιό πάνω χώρες) αλλά και ότι το πρόβλημα στην Ε.Ε είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η Ε.Ε θα αναγκαστεί να πάρει θέση ή και να αρχίσει η διάλυση...

Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο παρά να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα (έστω και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο). Με την ύφεση που υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των δαπανών θα είναι μονόδρομος. Το θέμα είναι αν και στο ζήτημα αυτό θα ακολουθηθούν οι οριζόντιες πολιτικές (που είναι άδικες αλλά έχουν άμεσα αποτελέσμστα όπως έγινε με τους μισθούς και την αύξηση των έμμεσων φόρων) ή θα υπάρξουν αποφάσεις με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε δημόσιας υπηρεσίας ή ΔΕΚΟ. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πιέζεται (όχι μόνο από την τρόικα π.χ από συγκροτήματα τύπου όπως η Καθημερινή και το ΣΚΑΙ κ.λ.π) για οριζόντιες πολιτικές (κλείσιμο ΔΕΚΟ, απολύσεις κ.λ.π). Μέχρι τώρα δείχνει να μην υιοθετεί τέτοιες απόψεις.

Τα πιό πάνω μας αφορούν άμεσα. Το διακύβευμα για τα Ε.Α.Σ είναι αν θα σωθεί η εταιρία ή όχι. Αυτό το λέμε σε αυτή την ιστοσελίδα πριν ακόμα τις βουλευτικές εκλογές. Δυστυχώς το Υπ. Άμυνας άφησε σχεδόν ένα χρόνο να περάσει χωρίς αποφάσεις για την αμυντική βιομηχανία. Τώρα ο χρόνος πιέζει και η άμυνα μας είναι η αναπτυξιακή δυνατότητα της εταιρίας μας που υπο-αξιοποιείτε λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας. Εκεί θα κριθεί το μέλλον μας....

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Γαλλία - Βρετανία...

Η αμυντική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν η Γαλλία και η Βρετανία διάρκειας 50 ετών είναι μεγάλης στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν το 45% του στρατιωτικού προυπολογισμού της Ευρώπης και δαπανούν σε θέματα στρατιωτικής έρευνας και τεχνολογίας το 70% των συνολικών αντίστοιχων δαπανών της Ε.Ε. Από άποψη επιχειρησιακών δυνατοτήτων κατέχουν το 55% από τις επιχειρησιακές δυνατότητες όλων των χωρών της Ευρώπης. Με την στρατιωτική συμφωνία θα δημιουργηθεί κοινή εκστρατευτική δύναμη από 10.000 στρατιώτες, θα υπάρχει συνδιαχείριση των πυρηνικών αεροπλανοφόρων και στενή συνεργασία στον τομέα της έρευνας για νέα πυρηνικά όπλα. Εκπρόσωπος του Σαρκοζί τόνισε ότι με αυτή την συμφωνία θα μειωθεί το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων όπλων και θα ενισχυθούν οι αμυντικές βιομηχανίες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν με την εξέλιξη αυτής της συμφωνίας θα ενισχυθούν οι δομές στην Ε.Ε σε θέματα άμυνας και ασφάλειας ή η γνωστή φιλο-ατλαντική στάση της Βρετανίας θα σύρει ακόμα πιό πολύ την Ε.Ε στο άρμα των Η.Π.Α.
Την ίδια περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την νέα στρατηγική δομή του ΝΑΤΟ και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ρωσία σε αυτή την δομή. Ήδη ανεξάρτητες αμυντικές συνεργασίες έχουν ήδη υπάρξει μεταξύ Ρωσίας και χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Αυτές οι εξελίξεις γίνονται την ίδια περίοδο που στις Η.Π.Α ψάχνει να βρεί πολιτική έκφραση ο λεγόμενος νεο-συντηριτισμός ενώ σε οικονομικό επίπεδο τα κεφάλαια μεταφέρονται εκτός Ε.Ε και Η.Π.Α με συνέπειες να υπάρχουν πιέσεις για νεο-κενσυανές πολιτικές με την Γερμανία όμως να αντιδρά...
Έχουν αυτά σημασία για την αμυντική βιομηχανία της Χώρας ; Ασφαλώς έχουν και γιαυτό τα γράφουμε. Κανείς πια δεν μπορεί να "βαδίσει" μόνος έστω και αν είναι πυρηνική δύναμη...

Στοπ στην ομηρεία των εργολαβικών...

Η ομηρεία ορισμένων από τους εργαζόμενους στις εργολαβικές εταιρίες και συγκεκριμένα όσων είχαν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με την εταιρία creme de la creme είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Συγκεκριμένα αυτή η ομάδα των εργαζομένων έχει απολυθεί από την creme de la creme χωρίς όμως να έχουν δοθεί οι νόμιμες αποζημιώσεις. Η creme de la creme αρνείται να πληρώσει και διεκδικεί από τα Ε.Α.Σ το ποσό των αποζημιώσεων αν και η σχετική σύμβαση εργολαβίας ΕΑΣ-creme de la creme δεν το προβλέπει. Έτσι οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι της creme de la creme έχουν ξεκινήσει προσφυγές στην επιθεώρηση εργασίας και αγωγές. Η εκκρεμότητα αυτή είναι μια από όσες άφησε ο κ. Μανούσος αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Δεν μπορεί να μένει αυτή η εκκρεμότητα και να εξακολουθούν σε ομηρεία οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι...

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μαλώνεις ρε ...

Θυμάστε τον Χατζηχρήστο στην κλασική πλέον Ελληνική ταινία «ο μπακαλόγατος» που τσακωνότανε με τον Ρίζο ; Του έλεγε ο Χατζηχρήστος του Ρίζου «μαλώνεις ρε ;» και όταν ο Ρίζος του απάντησε «μαλώνω ρε» ο Χατζηχρήστος ανταπάντησε «δεν μαλώνω εγώ…».
Σαν τον Χατζηχρήστο και ο Σαμαράς. Κάλεσε τον λαό να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ και όταν ο Παπανδρέου μίλησε για εκλογές έβαλε τις φωνές ότι με τις εκλογές θα ζημιωθεί ο τόπος. Γιατί ; αφού ο Σαμαράς και η Ν.Δ έχουν το φάρμακο της ανάπτυξης και της εξαφάνισης του μνημονίου θα έπρεπε να ζητήσουν εκλογές και να διεκδικήσουν την Κυβέρνηση για να ωφελήσουν τον τόπο και όχι να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Απλή λογική…
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο Σαμαράς ξέρει ότι είναι δεύτερος και έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς μέσα στην Ν.Δ. Φοβότανε τις εκλογές και εύχεται ο Παπανδρέου να πάει «το καράβι μέχρι να ηρεμήσει η Θάλασσα…».
Η ουσία είναι ότι και μετά από αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου έχουν την Κυβέρνηση και την πολιτική πρωτοβουλία.
Αφού λοιπόν έχουν την Κυβέρνηση και την πολιτική πρωτοβουλία καλό είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους, να σχεδιάσουν καλύτερα την στρατηγική τους και να διοικήσουν καλύτερα. Και κυρίως να ξαναθυμηθούν & να συγκρίνουν την συλλογική & ατομική συμπεριφορά της περιόδου που είμαστε στην αντιπολίτευση με την συμπεριφορά μετά την ανάληψη της Κυβερνητικής εξουσίας.
Και μην ξεχνάμε δεν υπάρχει άλλος εκλογικός σταθμός μέχρι την λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης…

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αγγλογαλλική στρατιωτική συνεργασία και ... "επώνυμα" προιόντα...

Μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής στρατιωτικής συμφωνίας που υπέγραψαν η Γαλλία και η Αγγλία ο κ. Σαρκοζί δήλωσε "η ουσία της συμφωνίας βρίσκεται στην σύμπραξη των στρατιωτικών βιομηχανιών των δύο χωρών για να μοιραστεί το κόστος έρευνας και ανάπτυξης και να αναδυθούν πρωταθλητές πανευρωπαικού επιπέδου".
Με απλά λόγια έτσι δημιουργούνται οι προυποθέσεις προσφοράς "επώνυμων" αμυντικών προιόντων. Με διακρατικές συμφωνίες και πρωτοβουλίες γιατί το κόστος έρευνας και ανάπτυξης δεν το αντέχει κανείς μόνος του...

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Α εξαμήνου 2010...

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπ. Οικονομικών η κατάσταση με τα οικονομικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ για το Α εξάμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που μάλιστα προβλήθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο από εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια, η εταιρία μας είχε ζημιές 62,6 εκατ. ευρώ και είχε στην κατάταξη την τρίτη χειρότερη θέση στις ζημιές. Στις ίδιες καταστάσεις τα έσοδα των ΕΑΣ στο Α εξάμηνο του 2010 ήταν 7,8 εκατ. ευρώ. Ξέρετε τι προέβλεπε ο προυπολογισμός της εταιρίας για το αντίστοιχο διάστημα (δηλαδή για το Α εξάμηνο του 2010) ; Προέβλεπε έσοδα 27,1 εκατ. ευρώ !!!
Ασχολήθηκε κανείς με αυτό ; Δεν νομίζω...
Κατά τα άλλα πολύ κουβέντα να γίνεται...

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Όλη η απάντηση Μπεγλίτη για τους εργολαβικούς...

Δείτε όλη την απάντηση του κ. Μπεγλίτη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ κ. Βλάχου για την τύχη των εργολαβικών... εδώ...

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Απάντηση Μπεγλίτη...

Ο Αν.Υπ.Εθ.Α κ. Μπεγλίτης απάντησε σήμερα, Δευτέρα στις 19.30 μ.μ., σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Βλάχος για το θέμα των εργαζόμενων στα Ε.Α.Σ μέσω εργολαβικών εταιριών. Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι με δικές του εντολές ανανεώθηκαν δύο φορές οι εργολαβικές συμβάσεις γιατί υπήρχαν υποχρεώσεις των Ε.Α.Σ και ότι το αν χρειάζονται πρόσθετοι εργαζόμενοι στην εταιρία πρέπει να το εξακριβώσει η νέα διοίκηση. Τόνισε όμως ότι πρέπει πρώτα να αξιοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Ε.Α.Σ γιατί, όπως επεσήμανε, υπάρχουν περιπτώσεις που τεχνίτες μετατάγησαν σε υπαλληλικές θέσεις. Ο κ. Μπεγλίτης είπε πως αν χρειαστούν προσλήψεις στα Ε.Α.Σ θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρίες δεν θα έχουν προνόμια στις διαδικασίες πρόσληψης.
Αυτά προς το παρόν. Όταν βγουν τα επίσημα πρακτικά θα τα δημοσιοποιήσουμε...

real estate...

Μας ρωτήσανε "τι σημαίνει real estate ;" . Real estate σημαίνει "ακίνητη περιουσία". Άρα τα Ε.Α.Σ είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ακίνητης περιουσίας ...
Μόνο που πάνω στην ακίνητη περιουσία υπάρχουν και μερικά καλά μηχανήματα. Αυτό είναι καλό ή κακό ; Ανάλογα το τι θέλει ο κάθε ένας...

Κάτι δεν πάει καλά ...

Από αυτή την ιστοσελίδα είχαμε τολμήσει, πριν τις εκλογές του Οκτώβρη 2009, να πούμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα Ε.Α.Σ. Είχαμε δεχθεί τότε, από ορισμένες πλευρές, επιθέσεις. Μετά τις εκλογές "φωνάζαμε" και "πιέσαμε" να ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία με την διάσωση της εταιρίας "μια ώρα γρηγορότερα". Είχαμε και έχουμε την άποψη ότι η εταιρία μπορεί και πρέπει να σωθεί αλλά χρειάζεται συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια σε πολλούς τομείς. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες και δεν έχει αλλάξει τίποτα στα Ε.Α.Σ. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες πρακτικές και οι ίδιες συνήθειες. Οι μέρες περνάνε και η προσπάθεια ούτε έχει ξεκινήσει ούτε είναι συλλογική. Μήπως βιαζόμαστε ;

Ποιός το είπε ;;;

"Εάν στην ζωή δεν είσαι πρόθυμος να διακινδυνεύσεις το σφάλμα ποτέ δεν πρόκειται να πεις κάτι νέο..."