Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Πρώτες εκτιμήσεις...

Ας δούμε πως διαμορφώνονται μέχρι τώρα τα πράγματα για μας και τι εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε. Με βάση τις δέκα (10) υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών μας (προκειμένου να πάρουμε τα 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011) πρέπει, μεταξύ των άλλων, να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, να κυριαρχήσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, να υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα (ενιαίο μισθολόγιο κ.λ.π).
Και για τις δέκα υποχρεώσεις υπάρχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα είτε για υλοποίηση μέχρι 31/12/2010 είτε μέχρι 30/6/2011.
  • Κύριο θέμα στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ είναι η μείωση του προσωπικού που θα γίνει με οικιοθελείς ή υποχρεωτικές μετατάξεις (που θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις για το δημόσιο με βάση την σχέση 5 αποχωρήσεις/1 πρόσληψη). Ο κ. Μπεγλίτης δημοσίως κάνει λόγο για μετατάξεις σε υπηρεσίες του Υπ. Άμυνας. Άρα και με βάση το στρατηγικό σχέδιο των ΕΑΣ πρόκειται να έχουμε εκτεταμένο πρόγραμμα μετατάξεων και άρα συγχωνεύσεις τμημάτων, μειώσεις θέσεων ευθύνης και μεταφορά αρμοδιοτήτων στα κεντρικά.
  • Το θέμα της αποκρατικοποίησης μάλλον είναι "μουσική του μέλλοντος" γιατί λογικά κανείς δεν πρόκειται να βάλει λεφτά και μάλιστα για μεγάλο "πακέτο" μετοχών αν η εταιρία δεν "ρίξει" το κόστος λειτουργίας της π.χ στο 50%. Αυτό για να γίνει θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί μέτρα από τα μέσα του 2010. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει ενδιαφέρον ξένων για την διοίκηση και μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Εξ άλλου η Κυβέρνηση πουλάει μέχρι 65%. Θα δούμε...
  • Εκεί που υπάρχει "σκότος" είναι αν θα υπάρξει για κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά πρόγραμμα μειώσεων αποδοχών ή θα υπάρξει νέα οριζόντια απόφαση π.χ περικοπή κάποιων επιδομάτων.

Αυτά προς το παρόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου