Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξεκινώ από μια αφετηρία, από μια πραγματικότητα, που δε θέλω σε καμία περίπτωση να την ωραιοποιήσω. Είναι μια πραγματικότητα σκληρή, την οποία όμως καλούμαστε και έχουμε την ευθύνη να τη διαχειριστούμε. Έχουμε σημαντικά χρέη τα τελευταία χρόνια που έχουν σωρευτεί στις αμυντικές βιομηχανίες και που ξεπερνούν τα 2,8 δις για τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες.
Μόνο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, το χρέος τους ξεπερνάει το 1,2 δις και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή η λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που λειτούργησαν οι βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.
Άρα πρώτη προτεραιότητα είναι να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία αυτών των βιομηχανιών και μάλιστα είμαστε σε στενή συνεργασία, όπως σας είπα, με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα οριστεί εντός της βδομάδας ένα γραφείο μελέτης των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις αμυντικές βιομηχανίες, ένας σύμβουλος να το πούμε έτσι, ώστε με βάση τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των αμυντικών βιομηχανιών να προχωρήσουμε σε αλλαγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου κάτι, αυτές οι αλλαγές τι περιλαμβάνουν; Προφανώς θα περιλαμβάνουν κάποιες συγχωνεύσεις, θα περιλαμβάνουν κάποιες καταργήσεις;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς, αυτά θα τα δούμε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περιλαμβάνουν για τους εργαζόμενους...
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε ορισμένες επιμέρους συγχωνεύσεις εργοστασίων της ίδιας αμυντικής βιομηχανίας, γιατί το λειτουργικό κόστος είναι τεράστιο, χωρίς να έχει το ανάλογο ανταποδοτικό, αναπτυξιακό όφελος. Κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή η εκρηκτική αναντιστοιχία, μεταξύ λειτουργικού κόστους και αναπτυξιακού και παραγωγικού οφέλους δεν μπορεί να συνεχιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εξοικονόμηση θέλετε να κάνετε; Πέστε μας το μέγεθος σε αριθμούς;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μπορούμε να πούμε σε απόλυτους αριθμούς τι εξοικονόμηση θέλουμε να κάνουμε. Όμως σε απόλυτη βάση μπορώ να σας πω ότι πρέπει να μειώσουμε τα χρέη αυτών των βιομηχανιών, πρέπει να σταματήσουν αυτές οι βιομηχανίες να τροφοδοτούνται συνεχώς μέσω των εγγυήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μας τα νούμερα των χρεών, για να έχουμε μια εικόνα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν πρόκειται να σας τις ξαναδώσουν. Αυτό είναι δεδομένο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και το σημαντικό επίσης είναι ο εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού, όπου βλέπουμε, με βάση τις μελέτες που έχουμε κάνει, ότι είναι πολύ περισσότερο από τις παραγωγικές ανάγκες των βιομηχανιών αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσωπικό έχουν οι βιομηχανίες αυτές; Να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Συνολικά ξεπερνούν τις 5.000.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να έρθουμε και στην καρδιά του θέματος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακούστε με να σας πω δυο λόγια για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Για τους εργαζόμενους. Εκεί που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, σωρευμένο τα τελευταία χρόνια και πέραν από τις πραγματικές, αναπτυξιακές και παραγωγικές ανάγκες, θα υπάρξουν όπως έχουμε πει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετατάξεις σε άλλους χώρους, που εκεί έχουμε ανάγκες. Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε και μπορώ να σας το πω αυτό, ανάγκες σε πολλούς άλλους τομείς που πρέπει να καλυφθούν με εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν η μελέτη δείξει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης μέσω μετατάξεων, όλου του αριθμού των εργαζομένων, εσείς και όχι μόνο αυτό και αν οι μελέτες που λέτε ότι θα κάνετε, φανταζόμουν ότι έχετε ήδη όλα τα στοιχεία στα χέρια σας και ότι τα έχει και η τρόικα, δε δείχνουν τη δυνατότητα να κρατηθεί ο πληθυσμός των εργαζομένων αυτούσιος, υπάρχει πιθανότητα να καταργηθούν και θέσεις εργασίας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα σας μιλήσω για το χώρο τον οποίο γνωρίζω, το χώρο των αμυντικών βιομηχανιών. Εκεί έχουμε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά δεν μπορούμε να πειράξουμε, να το πω έτσι, τους εργαζόμενους που έχουν ένα καθεστώς μονιμότητας. Όσοι περισσεύουν, μπορούν σύμφωνα και με τις σχετικές μελέτες που έχουμε κάνει, να μεταφερθούν σε άλλους χώρους δουλειάς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Και έχουμε πει ως γενική αρχή, για τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ότι εκεί που υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου δε θα ανανεωθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι αριθμός εργαζομένων είναι...
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εμείς δεν έχουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι πάρα πολύ λίγες, σε σχέση με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων, που δουλεύουν για πάρα πολλά χρόνια, έχουν αποκτήσει μια τεράστια και πολύτιμη εργασιακή και εργατοτεχνική εμπειρία και αυτοί θα παραμείνουν, είτε στις αμυντικές βιομηχανίες, είτε θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις που έχουμε ανάγκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δε θα υπάρξει ανάγκη και στην πορεία να χαθούν θέσεις εργασίας στο δικό σας τομέα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για το χώρο που σας μιλώ, για το χώρο που γνωρίζω καλά, μπορώ να σας το πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, είδατε πόσο προσεκτική είμαι. Επειδή ξέρω ότι αυτή η λέξη είναι άγρια, παρόλο που η ουσία παραμένει η ίδια...
Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι πάρα πολύ σκληρή και κοινωνικά και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι κατάλαβα, θεωρείτε ότι στο δικό σας τομέα, στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπουργείου σας, της πολεμικής βιομηχανίας, ότι έχετε καταλήξει πως δε θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα χρειαστεί, είναι ένας μικρός, πλην όμως σημαντικός τομέας, ο τομέας των αμυντικών βιομηχανιών. Δεν έχουμε το μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως σε άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μπορούμε και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τις μελέτες εξορθολογισμού της λειτουργίας τους, δεν θα επηρεαστεί καμία θέση εργασίας και κανένας εργαζόμενος.
Ασφαλώς όμως θα χρειαστούν και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και βεβαιότητα, ορισμένοι εργαζόμενοι, που πλεονάζουν στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάνε αλλού.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχουμε θέσεις και έχουμε καταγράψει θέσεις, όπου είναι αναγκαίοι και μπορούν να προσφέρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, ξέρω ότι βιάζεστε, αλλά θέλω να σας κάνω μια ερώτηση που έχει μια γενικότερη πολιτική έτσι ….
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ήθελα όμως να μου δώσετε τη δυνατότητα πολύ σύντομα να απαντήσω στο θέμα των μισθών. Είναι γεγονός διαπιστωμένο και γι' αυτό παρεμβαίνουμε, για να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον μια στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη, ότι οι αποδοχές των υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τους μισθούς και τις γενικές αποδοχές των εργαζόμενων στις αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εδώ θα επέλθει εξισορρόπηση και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επικρατήσουν συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αυτό θα επέλθει μέσω του ενιαίου μισθολογίου ή θα υπάρξει πριν από αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, αυτό θα υπάρξει πριν, σε σχέση με την πολιτική μας απέναντι στις ΔΕΚΟ, απέναντι στις βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις περικοπές δηλαδή που θα γίνουν …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη μείωση των επιδομάτων λέτε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς το ενιαίο μισθολόγιο θα αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος στο χώρο του εν στενή εννοία δημοσίου τομέα, του κράτους. Είναι μια αναγκαία θα έλεγα, εξαιρετικά επίκαιρη θεσμική παρέμβαση, που θα κάνουμε και θα την υπερασπιστούμε. Αλλά πριν από αυτό πρέπει να αποκατασταθούν κάποιοι όροι ισορροπίας και κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ του εν στενή και του εν ευρεία εννοία δημόσιου τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση σας, γιατί όλα αυτά τα οποία συζητάμε και άλλα πολλά, σε συνδυασμό με το πάρα πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον οδηγούν στην ανάγκη σε αυτά τα δύσκολα μέτρα τα οποία πρόκειται να πάρετε, αυτά που ήδη έχετε πάρει και αυτά τα οποία θα πάρετε τώρα, να έχετε στήριγμα και την ίδια την κοινωνία, αλλά βεβαίως και όσο γίνεται το ευρύτερο πολιτικό φάσμα.
Προχωράτε σε μια περίοδο συναινέσεων, έτσι όπως το περιέγραψε ο Πρωθυπουργός και από τη δεύτερη βραδιά των τοπικών εκλογών και με ποιο τρόπο τις βλέπετε αυτές τις συναινέσεις κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως είπατε, έχει ήδη αναδείξει το θέμα των ευρύτερων συναινέσεων και συνεννοήσεων σε μια από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Εννοούμε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ανάγκη αυτών των συναινέσεων, γιατί σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνική κρίση, την οποία πρέπει όλοι να τη διαχειριστούμε, αναλαμβάνοντας ο καθένας το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου κάτι. Είναι στόχος σας κυρίως να βαδίσετε σε μεγάλα κρίσιμα ζητήματα συναινετικά με την αξιωματική αντιπολίτευση;
Και σας το λέω αυτό, γιατί η συναίνεση ενός μεγάλου χώρου πολιτικού, ο οποίος εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη πλειοψηφία πολιτών είναι σχεδόν απαραίτητος. Γιατί υπάρχουν και οι συναινέσεις που προέρχονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις και κομματικούς σχηματισμούς καινούριους ή παλιότερους, οι οποίοι όμως δεν έχουν το εύρος που έχει η εκπροσώπηση του κόσμου από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Πέστε μου, είναι στόχος σας η συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ευθύνη μας. Δεν είναι απλά πολιτικός στόχος, δεν είναι κυβερνητικός στόχος, είναι μια ευθύνη την οποία αναλαμβάνουμε όλοι και οφείλουν να την αναλάβουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά ο κ. Σαμαράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω μια ερώτηση εδώ; Σε αυτό το πνεύμα της ανάγκης συναινέσεων κινείται και πλέον η νέα εποχή των Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή; Και λέω, νέα εποχή γιατί κανέναν δεν ευχαρίστησε αυτό που συνέβη όπως συνέβη με την Επιτροπή του Βατοπαιδίου και υπάρχει και σε εκκρεμότητα η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Θα γίνει ή δεν θα γίνει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η ανάγκη για ευρύτερες εθνικές συναινέσεις δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη της πλήρους διαλεύκανσης των κρίσιμων θεμάτων, που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Η συναίνεση είναι ένα μείζον θέμα για τη χώρα, όμως επίσης ένα μείζον θέμα, που πρέπει να αποτραπεί, είναι η εντύπωση έστω συμψηφισμού ευθυνών, που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα πολύ λεπτό, πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός το εξετάζει με την απόλυτη ευθύνη, με συνείδηση της κρίσιμης συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στην κοινωνία, στους πολίτες, ότι στο όνομα της συναίνεσης, συμψηφίζονται τα πάντα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου